dcsimg

Phytolacca ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

Phytolacca és un gènere de plantes perennes natiu d'Amèrica del Nord, Amèrica del Sud, Est d'Àsia i Nova Zelanda.[2][3][4] en anglès algunes espècies es coneixen com "poke" o inkberry (tinta de baia) i a l'Argentina com ombú. El nom deriva del grec: φυτόν (phyton), que significa "planta," i del llatí lacca o tint vermell.[5] La Phytolaccatoxina i phytolaccigenina es presenten en nombroses espècies i són tòxiques pels mamífers. Tanmateix els ocells es mengen els fruits i no són afectats per la toxina perquè les llavors molt dures s'expulsen senceres en les defecacions.

El gènere té unes 25 espècies de plantes herbàcies, arbusts i arbres de fins a 25 m d'alt. Tenen fulles alternades, simples amb punxa a la punta, poden ser caducifolis o perennifolis. Les flors es fan en grans racems i produeixen baies globoses.[6][7][8]

Alunes espècies

 src=
P. dioica, ombú, té forma d'arbre

Abans ubicat aquí

Usos

Phytolacca americana (American pokeweed, pokeweed, poke) es fa servir en medicina popular i com aliment bàsic, durant dècades, a la gastronomia del sud dels Estats Units.[9] Totes les seves parts són tòxiques fins que se l'acondiciona adequadament.[10] El tint que proporciona el feien servir els indoamericans per decorar els seus cavalls. També va servir de tinta per escriure.

La Phytolacca dioica és una arbre ornamental molt utilitzat, també a Barcelona, per exemple a la Plaça Francesc Macià.


Notes i referències

En altres projectes de Wikimedia:
Commons
Commons Modifica l'enllaç a Wikidata
Viquiespècies
Viquiespècies
  1. 1,0 1,1 «Genus: Phytolacca L.». Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture, 17-09-1996. [Consulta: 3 febrer 2011].
  2. http://www.harlanfestivals.com/poke_sallet.htm Annual Poke Sallet Festival, Harlan, KY
  3. http://www.urbandictionary.com/define.php?term=poke%20sallet Term: Poke Sallet
  4. Ed Dinger "Allen Canning Company". International Directory of Company Histories. FindArticles.com. 15 Apr, 2011. http://archive.is/20120717041933/findarticles.com/p/articles/mi_gx5202/is_2005/ai_n19123469/
  5. Quattrocchi, Umberto. CRC World Dictionary of Plant Names. 3 M-Q. CRC Press, 2000, p. 2065. ISBN 9780849326776.
  6. Flora of China: Phytolacca
  7. Flora of North America: Phytolacca
  8. MacBride, J. F. (1937). Flora of Peru. Publications of Field Museum of Natural History, Botanical Series. Volume XIII Part II pp. 553–556. University of Illinois. Full text
  9. Adams, Allison. «A Mess of Poke». [Consulta: 17 octubre 2011].
  10. Iowa Cooperative Extension Service publication Pm-746 "POKEWEED".

Enllaços externs

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA

Phytolacca: Brief Summary ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

Phytolacca és un gènere de plantes perennes natiu d'Amèrica del Nord, Amèrica del Sud, Est d'Àsia i Nova Zelanda. en anglès algunes espècies es coneixen com "poke" o inkberry (tinta de baia) i a l'Argentina com ombú. El nom deriva del grec: φυτόν (phyton), que significa "planta," i del llatí lacca o tint vermell. La Phytolaccatoxina i phytolaccigenina es presenten en nombroses espècies i són tòxiques pels mamífers. Tanmateix els ocells es mengen els fruits i no són afectats per la toxina perquè les llavors molt dures s'expulsen senceres en les defecacions.

El gènere té unes 25 espècies de plantes herbàcies, arbusts i arbres de fins a 25 m d'alt. Tenen fulles alternades, simples amb punxa a la punta, poden ser caducifolis o perennifolis. Les flors es fan en grans racems i produeixen baies globoses.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA