dcsimg

Reinfannslekta ( Norwegian )

provided by wikipedia NO

Reinfannslekta (Tanacetum) er ei slekt i kurvplantefamilien. Artene ble i eldre systematikk regnet til andre slekter som Balsamita, Chrysanthemum og Pyrethrum.

De fleste artene er flerårige urter, men det finnes også ettårige urter og dvergbusker. Stengelen er opprett, krypende eller oppstigende og kan være håret eller glatt. Plantene har oftest jordstengel og en sterk duft. Bladene sitter spredt og er som regel enkelt- til tredobbelt fjærflikete. Kurvene sitter i halvskjermer. Randkronene er hunnlige, hvite, gule eller rosa, men mangler hos mange arter. Skivekronene er tvekjønnede og gule. Kurvbunnen er flat uten agner mellom enkeltblomstene. Frukten har en begerformet fnokk.[1][2][3]

Reinfannslekta omfatter omtrent 160 arter. De er utbredt i Eurasia, Nord-Amerika og Nord-Afrika. GonospermumKanariøyene blir ofte regnet som ei egen slekt, men hører til midt i Tanacetum. Noen arter dyrkes i hager.[4][5][6][3] I Norge er reinfann (T. vulgare) vanlig i hele landet. Noen andre arter finnes av og til forvillet.[7]

Insektdrepende og -frastøtende stoffer, pyretriner, fremstilles fra Tanacetum cinerariifolium og Tanacetum coccineum. Disse plantene dyrkes i tempererte strøk som England og Tasmania, og i tropiske fjellområder i for eksempel Kenya og Ecuador. Stoffene brukes mest mot fluer, kakerlakker og mygg. De er lite giftige for mennesker sammenlignet med andre insektmidler og brytes raskt ned i naturen.[8]

Referanser

  1. ^ «Renfanor». Den virtuella floran. Besøkt 29. november 2017.
  2. ^ C. Grey-Wilson og M. Blamey (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding. Teknologisk Forlag. s. 410–411. ISBN 82-512-0355-4.
  3. ^ a b «Tanacetum». Flora of North America. Besøkt 29. november 2017.
  4. ^ C. Flann (2009). «Tanacetum». Global Compositae Checklist. Besøkt 29. november 2017.
  5. ^ A. Sonboli m.fl. (2012). «Molecular phylogeny and taxonomy of Tanacetum L. (Compositae, Anthemideae) inferred from nrDNA ITS and cpDNA trnH–psbA sequence variation». Plant Systematics and Evolution. 298 (2): 431–444. ISSN 1615-6110. doi:10.1007/s00606-011-0556-6.
  6. ^ W. Greuter (2006). «Tanacetum». Compositae (pro parte majore). – In: Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 29. november 2017.
  7. ^ «Tanacetum». Artsdatabanken. Besøkt 29. november 2017.
  8. ^ A. Glynne-Jones (2001). «Pyrethrum» (PDF). Pesticide Outlook. 12 (5): 195–198. ISSN 1743-1034. doi:10.1039/b108601b.

Eksterne lenker

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia forfattere og redaktører
original
visit source
partner site
wikipedia NO

Reinfannslekta: Brief Summary ( Norwegian )

provided by wikipedia NO

Reinfannslekta (Tanacetum) er ei slekt i kurvplantefamilien. Artene ble i eldre systematikk regnet til andre slekter som Balsamita, Chrysanthemum og Pyrethrum.

De fleste artene er flerårige urter, men det finnes også ettårige urter og dvergbusker. Stengelen er opprett, krypende eller oppstigende og kan være håret eller glatt. Plantene har oftest jordstengel og en sterk duft. Bladene sitter spredt og er som regel enkelt- til tredobbelt fjærflikete. Kurvene sitter i halvskjermer. Randkronene er hunnlige, hvite, gule eller rosa, men mangler hos mange arter. Skivekronene er tvekjønnede og gule. Kurvbunnen er flat uten agner mellom enkeltblomstene. Frukten har en begerformet fnokk.

Reinfannslekta omfatter omtrent 160 arter. De er utbredt i Eurasia, Nord-Amerika og Nord-Afrika. Gonospermum på Kanariøyene blir ofte regnet som ei egen slekt, men hører til midt i Tanacetum. Noen arter dyrkes i hager. I Norge er reinfann (T. vulgare) vanlig i hele landet. Noen andre arter finnes av og til forvillet.

Insektdrepende og -frastøtende stoffer, pyretriner, fremstilles fra Tanacetum cinerariifolium og Tanacetum coccineum. Disse plantene dyrkes i tempererte strøk som England og Tasmania, og i tropiske fjellområder i for eksempel Kenya og Ecuador. Stoffene brukes mest mot fluer, kakerlakker og mygg. De er lite giftige for mennesker sammenlignet med andre insektmidler og brytes raskt ned i naturen.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia forfattere og redaktører
original
visit source
partner site
wikipedia NO