dcsimg

Synapsida ( Bosnian )

provided by wikipedia emerging languages
 src=
Reconstrukkcija oblika Moschorhinus

Synapsida ('spojeni lukovi'), je taksonomski razred Tetrapoda. Uključuje sisare i ranije grupe povezane s sisarima. Sinapside su jedna od dvije glavne grupe amniota. Sestrinska grupa, od koja e su evoluirali gmizavci je Sauropsida. Obje skupine su evoluirale od ranih amniota, prije oko 345 miliona godina, tokom ranog ili srednjeg karbonsog perioda.

Synapsidi uključuju Pelycosauria (pensilvanij do perma) i Therapsida (donji perm do danas).

Pelikosauri su bili dominantni na kopnu u permu i nestajali su tokom permsko-trijaskog izumiranja. U donjem trijasu, preživjelo je nekoliko “relikvija” Terapidi su bili dominantni na kopnu u donjem trijasu, ali su u gornjem trijasu dominaciju preuzeli dinosauri.

Primitivni i napredni sinapsidi

Gmizavci koji su slični sisarma obično se dijele u primitivnu i napredniju skupinu, poznatije kao Pelycosauria i Terapsida.. Pelycosauri su parafiletska grupa sa šest primitivnih porodica sinapsida.[1]120 Svi su bili prilično gušteroliki s raširenim, nespretnim hodom I pokretima i vjerovatno rožnatim štitovima. Terapidi su napredniji sinapsidi, koji imaju povišeniju profil i eventualno dlaku, barem u nekim oblicima. Potonji su preci sisara. Tako obje sinapsidne skupine predstavljaju evolucijski stupanj: pelikozauri su stvorili terapeide, od kojih su nastali sisari.

Sisari i gmizavci

Terapsidi ("zvjerska lica") zvani su reptili slični sisarima. To je bila greška, jer oni nikada nisu bili gmizavci. Rascjep između sinapsida i Sauropsida (grupa koja je evoluirala u gmizavce) dogodio se mnogo prije nego što su se razvili terapidi. Postoji niz karakteristika koje se ne mogu vidjeti na fosilims, ali koje su od velike važnosti. Sisari se od gmizavaca razlikuju po temeljnim ospbinama u razvoju cirkulacijskog sistema.[2][3] Te su razlike takve da bi sisari mogli biti porijeklom od gmazova.

"Jasno je nemoguće da stanje koje se nalazi kod ptica i modernih gmizavaca proističe iz stanja koje je pronađeno u sisara ili obrnuto".Kermack.[3]6

Ovo podržava podjelu amniota na sauropside i sinapside.

Lobanja sinapsida

Sljepoočni otvori

 src=
Sinapsidi imaju jedan jedinstven zaočni otvor iza svakog oka, na donjem dijelu lobanje.

Sinapsidi su evoluirali ka orvorima iza svake orbite oka na donjem dijelu [lubanje]. To omogućava bolja mjesta za vezanje mišića vilica u odnosu na prvobitno stanje anapsida. Paralelni razvoj odvijao se u diapsida, koji je evoluirao u dva, a ne jedan otvor iza svakog oka. Izvorno, lobanjski otvor je ostavio unutrašnji dio lobanje prekriven samo viličnim mišićima, ali kod viših terapsida i sisara se proširio sfenoidnim kostima kako bi se zatvorio.

Zubi

 src=
Eothyris, rani sinapsid da multiplim očnjacima

Sinapsidi su imali diferencirana zubala. Tu se ubrajaju očnjaci, kutnjaci i sjekutići. Trend diferencijacije javlja se kod nekih Labyrinthodonta i ranoih anapsidnig gmizavaca. Oni su proširili prve zube na gornjoj vilici, tvoreći oblik proto-očnjaka. Ova osobina je nakon toga izgubljena u sauropsidnoj liniji, ali se dalje razvijala kod sinapsidima. Rani sinapsidi mogli su imati 2 ili čak 3 povećana „očnjaka“, ali kod terapsida bio je po jedan očnjak u svakoj polovini gornje vilice. Donji očnjaci su se razvili kasnije.

Taksonomija

Uevolucijskom smislu, sisari su u potpunosti unutar Synapsida. Njihov status zasebnog razreda je uobičajen u lineovskoj taksonomiji: kao kladus oni su podgrupa Therapsida.

Filogenetski odnosi

Ispod je kladogram koji najčešće prihvaćene u filogeniji sinapsida, koji prikazuje dugu liniju njihovog stabla, koja uključuje sisare i više sukcesivnih baznih kladusa, kao što su Theriodontia, Therapsida i Sphenacodontia:[4][5]

Synapsida

Caseasauria Ennatosaurus BW.jpg

Eupelycosauria

Varanopidae Varanops brevirostris.jpg

     

Ophiacodontidae Archaeothyris BW.jpg

     

Edaphosauridae Ianthasaurus BW.jpg

Sphenacodontia

Sphenacodontidae Palaeohatteria DB.jpg

Therapsida

Biarmosuchia Biarmosuchus.jpg

Eutherapsida

Dinocephalia Struthiocephalus DB.jpg

Neotherapsida

Anomodontia Eodicynodon BW.jpg

Theriodontia

Gorgonopsia Gorgonops whaitsii1.jpg

Eutheriodontia

Therocephalia Moschorhinus DB.jpg

Cynodontia

Cynognathia Cynognathus BW.jpg

Probainognathia

MammaliaRuskea rotta.png

                         

Najveća nesigurnost u filogeniji sinapsida je među najranijim članovima grupe, uključujući oblike koji su tradicijski smješteni unutar Pelycosauria. Jedna od najranijih filogenetskih analiza ( Brinkman & Eberth,1983), porodicu Varanopidae sa Caseasauria postavila je kao najosnovniji izdanak sinapsidne loze. Reisz (1986) je isključio Varanopidae iz Caseasauria, postavivši ga u stariji položaj na stablu. Dok većina analiza smatra da je Caseasauria najosnovniji kladus sinapsida, Bensonova analiza (2012) postavila je kladus koji sadrži Ophiacodontidae i Varanopidae kao najosnovnije sinapside, pri čemu je Caseasauria zauzela izvedeniji položaj. Benson je ovu revidiranu filogeniju pripisao uključivanju u analizu postkranijskih karakteristika ili osobina kostura koji nisu dijelovi lubanje. Kada su uključena samo kranijska ili lubanjska obilježja, Caseasauria je ostao najosnovnija kladus sinapsida. Ispod je kladogram modificiran orema Bensonovoj analizi (2012):[6]

   

Tseajaia campi

   

Limnoscelis paludis

Amniota    

Captorhinus spp.

   

Protorothyris archeri

    SynapsidaOphiacodontidae

Archaeothyris florensis

     

Varanosaurus acutirostris

     

Ophiacodon spp.

   

Stereophallodon ciscoensis

        Varanopidae

Archaeovenator hamiltonensis

     

Pyozia mesenensis

       

Mycterosaurus longiceps

     

?Elliotsmithia longiceps (BP/1/5678)

   

Heleosaurus scholtzi

   

Mesenosaurus romeri

           

Varanops brevirostris

     

Watongia meieri

   

Varanodon agilis

         

Ruthiromia elcobriensis

     

Aerosaurus wellesi

   

Aerosaurus greenleorum

                  Caseasauria Eothyrididae

Eothyris parkeyi

   

Oedaleops campi

    Caseidae

Oromycter dolesorum

     

Casea broilii

     

Trichasaurus texensis

     

Euromycter rutenus (="Casea" rutena)

     

Ennatosaurus tecton

     

Angelosaurus romeri

     

Cotylorhynchus romeri

     

Cotylorhynchus bransoni

   

Cotylorhynchus hancocki

                       

Ianthodon schultzei

    Edaphosauridae

Ianthasaurus hardestiorum

     

Glaucosaurus megalops

   

Lupeosaurus kayi

     

Edaphosaurus boanerges

   

Edaphosaurus novomexicanus

        Sphenacodontia

Haptodus garnettensis

     

Pantelosaurus saxonicus

    Therapsida

Raranimus dashankouensis

     

Biarmosuchus tener

     

Biseridens qilianicus

   

Titanophoneus potens

        Sphenacodontidae

Cutleria wilmarthi

     

Secodontosaurus obtusidens

     

Cryptovenator hirschbergeri

     

Dimetrodon spp.

   

Sphenacodon spp.

                           

Međutim, novije ispitivanje filogenije baznih sinapsida, koje uključuje novoopisane bazne kazeide i eotiridide,[7] returned Caseasauria to its position as the sister to all other synapsids. Brocklehurst et al. (2016)[7] pokazalo je da su mnogi postkranijalni pokazatelji koje je Benson (2012) koristio za objedinjavanje Caseasauria sa Sphenacodontidae i Edaphosauridae odsutni u novootkrivenom postkranijalnijskom materijalu, eothyridida, pa se smatra da su stečeni konvergentnom evolucijom.

Reference

  1. ^ Benton, Michael J. 2005. Vertebrate paleontology. 3rd ed, Oxford: Blackwell. ISBN 0-632-05637-1
  2. ^ Goodrich E.S. 1930. Studies on the structure and development of Vertebrates. Macmillan, London.
  3. ^ a b Kermack D.M. & K.A. 1984. The evolution of mamalian characters. Croom Helm, London. p6/7 ISBN 0709915349
  4. ^ Laurin, M.; Reisz, R.R. (2011). "Synapsida. Mammals and their extinct relatives". The Tree of Life Web Project. Pristupljeno 26. 4. 2012.
  5. ^ Kemp, T.S. (2011). "The origin and radiation of therapsids". u Chinsamy-Turan, A. (ured.). Forerunners of Mammals. Bloomington: Indiana University Press. str. 3–30. ISBN 978-0-253-35697-0.
  6. ^ Benson, R.J. (2012). "Interrelationships of basal synapsids: cranial and postcranial morphological partitions suggest different topologies". Journal of Systematic Palaeontology. 10 (4): 601–624. doi:10.1080/14772019.2011.631042.
  7. ^ a b Neil Brocklehurst, Robert Reisz, Vincent Fernandez, and Jörg Fröbisch (2016). "A Re-Description of 'Mycterosaurus' smithae, an Early Permian Eothyridid, and Its Impact on the Phylogeny of Pelycosaurian-Grade Synapsids". PLoS ONE. 11 (6): e0156810. Bibcode:2016PLoSO..1156810B. doi:10.1371/journal.pone.0156810. PMC 4917111. PMID 27333277.CS1 održavanje: koristi se parametar authors (link)

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autori i urednici Wikipedije

Synapsida: Brief Summary ( Bosnian )

provided by wikipedia emerging languages
 src= Reconstrukkcija oblika Moschorhinus

Synapsida ('spojeni lukovi'), je taksonomski razred Tetrapoda. Uključuje sisare i ranije grupe povezane s sisarima. Sinapside su jedna od dvije glavne grupe amniota. Sestrinska grupa, od koja e su evoluirali gmizavci je Sauropsida. Obje skupine su evoluirale od ranih amniota, prije oko 345 miliona godina, tokom ranog ili srednjeg karbonsog perioda.

Synapsidi uključuju Pelycosauria (pensilvanij do perma) i Therapsida (donji perm do danas).

Pelikosauri su bili dominantni na kopnu u permu i nestajali su tokom permsko-trijaskog izumiranja. U donjem trijasu, preživjelo je nekoliko “relikvija” Terapidi su bili dominantni na kopnu u donjem trijasu, ali su u gornjem trijasu dominaciju preuzeli dinosauri.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autori i urednici Wikipedije