dcsimg

Edaphosauridae ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Edaphosauridae on kladiin Eupelycosauria kuuluva sukupuuttoon kuollut synapsidien heimo. Se käsittää myöhäisellä hiilikaudella ja varhaisella permikaudella eläneitä pieneläimiä syöneitä petoja sekä myös joitain kasvinsyöjiä. Näistä osa kuten esimerkiksi 3 metriä pitkäksi kasvanut Edaphosaurus cruciger olivat melko suurikokoisia. Edaphosauridae-heimon fossiileja on löydetty Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta.[1][2][3][4][5][6]

Ominaisuudet

Edaphosaurus-suvun lajit kuuluivat ensimmäisiin kasviensyöntiin erikoistuneisiin maaselkärankaisiin eli tetrapodeihin. Niiden lisäksi heimoon kuuluu myös hyönteissyöjiä kuten Ianthasaurus. Kaikilla heimon suvuista, jotka tunnetaan kallontakaisen luurangon osista, on pidentyneiden poikkileikkaukseltaan pyöreähköjen selkänikamien kannattama suuri purjemainen rakenne selässään. Se saattoi auttaa eläimiä ruumiinlämmön säätelyssä, mutta sillä on voinut olla myös muita käyttötarkoituksia.

Edaphosaurus ja Ianthasaurus -suvuilla pidentyneissä nikamissa oli myös sivuttaissuuntaisia nystyjä, jotka olivat lyhyempiä mitä ylempänä ne olivat sijoittuneena nikamassa. Lupeosaurusilta nämä nystyt kuitenkin puuttuvat. Muuten sen nikamat ovat kuitenkin saman tyyppisiä muiden Edaphosauridae-heimon sukujen kanssa.[3][4][7]

Fylogenia

Muokattu David M. Mazierski & Robert R. Reisz (2010) tutkimuksen pohjalta.[1]

 src=
Edaphosaurusin luuranko Field Museumissa


Edaphosauridae

Ianthasaurus hardestiorum
Glaucosaurus megalopsLupeosaurus kayi
Edaphosaurus novomexicanus
Edaphosaurus colohistion
Edaphosaurus boanerges
Edaphosaurus crucigerEdaphosaurus pogonias
Fröbisch, J., Schoch, R.R., Müller, J., Schindler, T., & Schweiss, D. 2011 (Muut paitsi Caseasauria tutkimuksen kladogrammista, Caseasauria tekstiosasta).[5]


Synapsida Caseasauria

CaseidaeEothyrididaeEupelycosauria

Varanopidae
Ophiacodontidae
Edaphosauridae


Sphenacodontia

Haptodus
PalaeohatteriaPantelosaurusIanthodon
Cutleria


Sphenacodontoidea

Therapsida (mm. Mammalia)


Sphenacodontidae

Secodontosaurus
Cryptovenator
SphenacodonCtenospondylusDimetrodon

Lähteet

  1. a b c Description of a new specimen of Ianthasaurus hardestiorum (Eupelycosauria: Edaphosauridae) and a re-evaluation of edaphosaurid phylogeny David M. Mazierskia & Robert R. Reisz Canadian Jouranal of Earth Sciences, 2010 (englanniksi)
  2. Interrelationships of basal synapsids: cranial and postcranial morphological partitions suggest different topologies Journal of Systematic Palaeontology Volume 10, Issue 4, 2012 (englanniksi)
  3. a b Dimetrodon Is Not a Dinosaur: Using Tree Thinking to Understand the Ancient Relatives of Mammals and their Evolution Evolution: Education and Outreach kesäkuu 2009, Volume 2, Issue 2, pp 257-271 (englanniksi)
  4. a b The Edaphosauridae Palaeos.com (viitattu: 17. 1. 2014) (englanniksi)
  5. a b A new basal sphenacodontid synapsid from the Late Carboniferous of the Saar−Nahe Basin, Germany (englanniksi)
  6. Synapsida - Mammals and their extinct relatives Tree of Life Web Project (ToL) (englanniksi)
  7. Autapomorphies of the main clades of synapsids Tree of Life Web Project (ToL) (englanniksi)
Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI

Edaphosauridae: Brief Summary ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Edaphosauridae on kladiin Eupelycosauria kuuluva sukupuuttoon kuollut synapsidien heimo. Se käsittää myöhäisellä hiilikaudella ja varhaisella permikaudella eläneitä pieneläimiä syöneitä petoja sekä myös joitain kasvinsyöjiä. Näistä osa kuten esimerkiksi 3 metriä pitkäksi kasvanut Edaphosaurus cruciger olivat melko suurikokoisia. Edaphosauridae-heimon fossiileja on löydetty Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI