dcsimg

Iridoteuthis iris ( Dutch; Flemish )

provided by wikipedia NL

Iridoteuthis iris is een dwerginktvis die voorkomt in het noordelijk centraal deel van de Stille Oceaan in de buurt van de Hawai-eilanden en het zuidoosten en noordwesten van de Hancock, Colahan en Kammu onderzeebergen. Er bestaat een twijfelachtig waarneming in de Ceramzee. In tegenstelling tot de meeste andere dwerginktvissen leeft ze in de pelagische zone van de oceaan.[1][2]

Vrouwtjes van deze soort bereiken een 28 mm in mantellengte , terwijl mannetjes niet groter worden dan 24 mm mantellente.

Het soorttype is gevonden aan de zuidkust van Molokai in Hawaï. Het was oorspronkelijk in het bezit van het National Museum of Natural History in Washington, D.C. maar het is niet meer bestaande.[3]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Reid, A. & P. Jereb 2005. Family Sepiolidae. In: P. Jereb & C.F.E. Roper, eds. Cephalopods of the world. An annotated and illustrated catalogue of species known to date. Volume 1. Chambered nautiluses and sepioids (Nautilidae, Sepiidae, Sepiolidae, Sepiadariidae, Idiosepiidae and Spirulidae). FAO Species Catalogue for Fishery Purposes. No. 4, Vol. 1. Rome, FAO. pp. 153–203.
  2. Harman, R.F. & M.P. Seki 1990. Iridioteuthis iris (Cephalopoda: Sepiolidae): new records from the central north Pacific and first description of adults. Pacific Science 44(2): 171-179.
  3. Current Classification of Recent Cephalopoda
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia-auteurs en -editors
original
visit source
partner site
wikipedia NL