dcsimg

Influenssa A ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Influenssa A -virus on vaipallinen, negatiivisäikeinen RNA-virus. Taksonomisesti kyseessä on Influenzavirus A -suku. Virus on monien eläinten taudinaiheuttaja.

Influenssa A -viruksella tapahtuu jatkuvasti paljon antigeenistä muuntumista. Sen RNA-perimä koostuu kahdeksasta erillisestä segmentistä. [1]

Virus infektoi hengitysteiden soluja. Sen aiheuttamaa tautia kutsutaan influenssaksi, [1] tarkemmin A-influenssaksi. Se leviää laajoina epidemioina, jopa pandemioina. [2]

Vuonna 1918 influenssa A:n alatyyppi H1N1 aiheutti ns. Espanjantaudin, johon kuoli kymmeniä miljoonia ihmisiä.

Rakenne

Influenssa A -virion on yleensä muodoltaan pyöreä ja kooltaan noin 100 nanometriä. Virioniin kuuluu lipidivaippa, joka on peräisin viruksen synnyinsolun solukalvosta. Viruksella on yhdeksän rakenneproteiinia: [1]

Lisäksi sillä on NS1 eli nonstrukturaalinen (ei-rakenteellinen) proteiini, joka säätelee geeniekspressiota, sekä NS2.[1]

Alatyypit

Viruksen hemagglutiniini (HA)- ja neuraminidaasi (NA)-proteiinien antigeeninen variaatio on pohjana alatyyppeihin jaolle. Vuonna 2010 tunnettiin 16 hemagglutiniinin alatyyppiä (H1–H16) ja yhdeksän neuraminidaasin alatyyppiä (N1–N9).[3] Uusi HA–NA-yhdistelmä eli viruksen alatyyppi voi syntyä, kun kaksi erilaista influenssa A -virusta on infektoinut saman solun, niin että osa virusten jälkeläisistä voi rakentua eri alkuperää olevista RNA-segmenteistä. [1]

HA- ja NA-geeneille voi viruksen replikoituessa tapahtua pistemutaatioita, jotka muuttavat proteiinien aminohappojärjestystä epitoopin kohdalla. Tällaiset muutokset voivat johtaa siihen, että isännän immuunijärjestelmä ei tunnista viruksen muuntunutta jälkeläistä. Yksittäiset pistemutaatiot viruksessa eivät tarkoita kokonaan uuden alatyypin syntymistä. [1]

Eristetty influenssavirus yksilöidään nimeämällä se muodossa ”tyyppi/taudinkantaja jos ei ihminen/maantieteellinen alkuperä/kannan numero/vuosi(HA- ja NA-alatyyppi jos influenssa A)”.[1] Esimerkiksi vuoden 2009 sikainfluenssapandemian aiheuttajavirus oli A/California/04/09(H1N1).

Influenssa A eri eläimillä

Lintuinfluenssa
Linnuissa tavataan kaikkia influenssa A:n alatyyppejä.[4]
Sikainfluenssa
Sioilla on influenssa A:n alatyyppejä H1N1 ja H3N2.[5]
Ihmisen influenssa
Ihmisen influenssataudista katso Influenssa
Hevosinfluenssa
Hevosista on tavattu alatyyppejä H7N7 (equi-1) ja H3N8 (equi-2).[4]

Lähteet

  1. a b c d e f g Brooks, Geo. F.; Butel, Janet S. ja Morse, Stephen A.: ”Orthomyxoviruses (influenza viruses)”, Medical Microbiology. Twenty-first edition. Stamford, Connecticut: Appleton & Lange, 1998. ISBN 0-8385-6316-3, ISSN 1054-2744. (englanniksi)
  2. MOT Lääketiede 2.0
  3. English summaries. Animal influenza viruses and the related risk in humans 15.1.2010. Suomen Lääkärilehti. Viitattu 26.2.2010. (englanniksi)
  4. a b Rekilä, Riina: Hevosinfluenssa ja 2007 epidemiat, s. 5. Lisensiaatin tutkielma. Helsingin yliopisto, 2009. Teoksen verkkoversio (viitattu 26.2.2010).
  5. Tammiranta, Niina ja Maijala, Riitta: Kansalliset tarttuvien eläintautien seurantaohjelmat EELAssa, s. 56. EELAn julkaisusarja 07/2005. Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos EELA, 2005. ISSN 1458-6878. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 26.2.2010).
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI

Influenssa A: Brief Summary ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Influenssa A -virus on vaipallinen, negatiivisäikeinen RNA-virus. Taksonomisesti kyseessä on Influenzavirus A -suku. Virus on monien eläinten taudinaiheuttaja.

Influenssa A -viruksella tapahtuu jatkuvasti paljon antigeenistä muuntumista. Sen RNA-perimä koostuu kahdeksasta erillisestä segmentistä.

Virus infektoi hengitysteiden soluja. Sen aiheuttamaa tautia kutsutaan influenssaksi, tarkemmin A-influenssaksi. Se leviää laajoina epidemioina, jopa pandemioina.

Vuonna 1918 influenssa A:n alatyyppi H1N1 aiheutti ns. Espanjantaudin, johon kuoli kymmeniä miljoonia ihmisiä.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI