dcsimg

Sorsat ( Finnish )

provided by wikipedia FI
Tämä artikkeli käsittelee lintuheimoa. Sorsat (Anas) on heimoon kuuluva suku.

Sorsat (Anatidae) on sorsalintujen (Anseriformes) lahkoon kuuluva heimo, joka käsittää 53 sukua ja 161 lajia[1]. Useimmat lajit ovat sopeutuneet elämään vedessä. Sorsat elävät kaikilla mantereilla Etelämannerta lukuun ottamatta.

Sorsien jakaminen alaheimoihin on vaihdellut 1980-luvulta alkaen toistuvasti.[2] Usein sorsat jaetaan kolmeen alaheimoon: Suurin alaheimo on varsinaiset sorsat, joka jakautuu edelleen seitsemään ryhmään: ristisorsat, puolisukeltajasorsat, kokosukeltajasorsat, sotkat, metsäsorsat, haahkat, koskelot ja valkopääsorsat. Toisen alaheimon muodostavat hanhet ja joutsenet. Australiassa elävä harakkahanhi muodostaa näiden lisäksi oman alaheimonsa.

ITIS-tietokannassa alaheimoja on viisi[3]: puolisukeltajat (Anatinae), hanhet (Anserinae), viheltäjäsorsat (Dendrocygninae), tuhkasorsat (Stictonettinae) ja ristisorsat (Tadorninae).

Sorsat voi tunnistaa heimolle tyypillisen nokan avulla. Se on leveä, suora ja sen sisäpinnalla on säleikkömäisiä hetuloita. Useimmilla lajeilla on lyhyet jalat ja varpaiden välissä räpylät.[4]

Sorsat syövät monipuolisesti kasvis- ja eläinravintoa. Niiden ruokavalio vaihtelee vuodenajan ja elämänvaiheen mukaan. Monet lajiet syövät vedenpinnan hyönteisiä ja vedessä eläviä selkärangattomia, joista saa paljon valkuaisaineita.[5]

Suvut

 src=
Merihanhi (Anser anser)
 src=
Laulujoutsen (Cygnus cygnus)

Lajit, joilla on oma sukunsa

Lähteet

  1. Maailman lintujen suomenkieliset nimet BirdLife Suomi. Viitattu 12.4.2018.
  2. Howard, L.: Anseriformes" (On-line), Animal Diversity Web University of Michigan. Viitattu 20.4.2007. (englanniksi)
  3. Integrated Taxonomic Information System itis.gov. Viitattu 1.5.2007. (englanniksi)
  4. Presbyornis s and the Origin of the Anseriformes 1980. Smithsonian Institute. Viitattu 7.10.2013.
  5. Sorsasapuskan salat 2++4. Metsästäjä. Viitattu 7.10.2013.

Kirjallisuutta

  • Mihelsons, H. A. & Blums, P. N. 1976: Sorsien populaatioekologiasta Latviassa suurisuuntaisen rengastustutkimuksen valossa. - Lintumies 4.1976. SLY.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI

Sorsat: Brief Summary ( Finnish )

provided by wikipedia FI
Tämä artikkeli käsittelee lintuheimoa. Sorsat (Anas) on heimoon kuuluva suku.

Sorsat (Anatidae) on sorsalintujen (Anseriformes) lahkoon kuuluva heimo, joka käsittää 53 sukua ja 161 lajia. Useimmat lajit ovat sopeutuneet elämään vedessä. Sorsat elävät kaikilla mantereilla Etelämannerta lukuun ottamatta.

Sorsien jakaminen alaheimoihin on vaihdellut 1980-luvulta alkaen toistuvasti. Usein sorsat jaetaan kolmeen alaheimoon: Suurin alaheimo on varsinaiset sorsat, joka jakautuu edelleen seitsemään ryhmään: ristisorsat, puolisukeltajasorsat, kokosukeltajasorsat, sotkat, metsäsorsat, haahkat, koskelot ja valkopääsorsat. Toisen alaheimon muodostavat hanhet ja joutsenet. Australiassa elävä harakkahanhi muodostaa näiden lisäksi oman alaheimonsa.

ITIS-tietokannassa alaheimoja on viisi: puolisukeltajat (Anatinae), hanhet (Anserinae), viheltäjäsorsat (Dendrocygninae), tuhkasorsat (Stictonettinae) ja ristisorsat (Tadorninae).

Sorsat voi tunnistaa heimolle tyypillisen nokan avulla. Se on leveä, suora ja sen sisäpinnalla on säleikkömäisiä hetuloita. Useimmilla lajeilla on lyhyet jalat ja varpaiden välissä räpylät.

Sorsat syövät monipuolisesti kasvis- ja eläinravintoa. Niiden ruokavalio vaihtelee vuodenajan ja elämänvaiheen mukaan. Monet lajiet syövät vedenpinnan hyönteisiä ja vedessä eläviä selkärangattomia, joista saa paljon valkuaisaineita.

 src=

sinisorsa Venus symbol.svg

 src=

sinisorsa Mars symbol.svg

 src=

uivelo Mars symbol.svg

 src=

jouhisorsa Mars symbol.svg

 src=

ristisorsa Mars symbol.svg

 src=

telkkä Mars symbol.svg

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI