dcsimg
Image of <i>Aponogeton <i>junceus</i></i> Lehm. ex Schltdl. ssp. junceus
Creatures » » Plants » » Angiosperms »

Cape Pondweed Family

Aponogetonaceae

Aponogetonàcies ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

Les Aponogetonaceae són una família de plantes amb flors dins l’ordre Alismatales. Les Aponogetonaceae es consideren lligades al complex de famílies que fa junt amb Potamogetonaceae i Najadaceae.

En dècades recent aquest família ha estat reconeguda universalment pels taxonomistes.[1] Aquesta família consta de només un gènere, Aponogeton, amb 40-50 espècies de plantes aquàtiques. Aquest nom va ser publicat en Supplementum Plantarum 32: 214 (1782). El nom deriva de la seva ubicació geogràfica. Algunes espècies es fan servir com planta ornamental dins aquaris..

Aponogeton

Distributció

Sónplantes aquàtiques que es troben en les regions tropical a temperades càlides d’Àfrica, Àsia i Australàsia.[2]

Aponogeton distachyos 's originari d’Àfrica del Sud però s’ha naturalitzat al sud d’Austràlia, Oest d’Amèrica del Sud i Oest d’Europa.

Diverses de les 11 espècies de Madagascar dins aquest gènere s’han introduït com plantes d’aquari: Aponogeton boivinianus, A. longiplumulosus, A. madagascariensis i A. ulvaceus. Aponogeton bernierianus, A. capuronii, A. decaryi and A. tenuispicatus s’han importat però són difícils de mantenir. De les 16 espècies asiàtiques i australianes, A. crispus, A. elongatus, A. rigidifolius, A. robinsonii i A. undulatus són útils com planta d’aquari. Aponogeton jacobensii, A. natans i A. loriae, s’han cultivat però no s’ha provat el seu comportament com planta d’aquari..

Ecologia

Moltes espècies poden suportar el període sec entrant en dormància gràcies als seus tubercles.

Ús

A més de com aplanta ornamental d’aquari o basses, algunes espècies tenen els tubercles comestibles tant pels humans com pels rmats.

Algunes espècies

Fonts:[3][4][1]

Cultiu

Tots els Aponogetons són fàcils de cultivar. En el períde de descans s'ha de tenir en compte que totes les espècies tenen tubercle (excepte A. rigidifolius que té un rizoma) i experimente un període de dormància natural corresponent a l'estació seca del seu lloc d'origen i en el cas de les espècies asiàtiques el període de descans correspon al període fred. En condicions de cultiu, durant la dormància es guarden els tubercles en sorra en un lloc fosc i fresc durant 2-3 mesos entre 10 i 18 °C. Fins que no es vegi que broten noves fulles no s'han de tornar les plantes a l'aquari o la bassa. .[5]

Referències

  1. 1,0 1,1 van Bruggen, H. W. E. «Monograph of the genus Aponogeton (Aponogetonaceae)». Bibliotheca botanica. E. Schweizerbart'sche Verlagsbuchhandlung [[[Stuttgart]]], 33, 137, 1985, pàg. i-viii, 1–76. ISSN: 0067-7892 [Consulta: 13 març 2010].
  2. Watson, L. & Dallwitz, M. J. (1992 onwards): Aponogetonaceae
  3. African Flowering Plants Database: Aponogeton
  4. Huxley, A., ed. (1992). New RHS Dictionary of Gardening. Macmillan ISBN 0-333-47494-5.
  5. Gesting, B. Nature and Aquarium

Enllaços externs

 src= A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aponogetonàcies Modifica l'enllaç a Wikidata
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA

Aponogetonàcies: Brief Summary ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

Les Aponogetonaceae són una família de plantes amb flors dins l’ordre Alismatales. Les Aponogetonaceae es consideren lligades al complex de famílies que fa junt amb Potamogetonaceae i Najadaceae.

En dècades recent aquest família ha estat reconeguda universalment pels taxonomistes. Aquesta família consta de només un gènere, Aponogeton, amb 40-50 espècies de plantes aquàtiques. Aquest nom va ser publicat en Supplementum Plantarum 32: 214 (1782). El nom deriva de la seva ubicació geogràfica. Algunes espècies es fan servir com planta ornamental dins aquaris..

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA