dcsimg

Hankajalkaiset ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Hankajalkaiset (Copepoda) ovat pieniä äyriäisiä, joista suurin osa kuuluu planktoniin. Suurimmat hankajalkaiset voi nähdä paljain silmin, pääosa lajeista näkyy vain mikroskoopilla. Hankajalkaisilla on elinkaarensa aikana monta muodonmuutosta, ja jokaisen aikana ne vaihtavat kuorensa.[1] Plankton-hankajalkaiset ovat monien kalojen tärkeää ravintoa, muun muassa silakan.

Hankajalkaiset jaetaan kymmeneen lahkoon. Niitä tunnetaan noin 13 000 lajia, joista 2 800 elää makeassa vedessä, muut merissä.[2] Planktoniin kuuluvien lajien ohella hankajalkaisiin kuuluu pohjalla eläviä lajeja ja paljon muiden eläinten loisina eläviä lajeja.

Lähteet

  1. Maiju Lehtiniemi: Hankajalkaiset (Copepoda) 2002. Itämeriportaali. Viitattu 29.5.2007.
  2. Geoff A. Boxhall, Danielle Defaye (2008): Global diversity of copepods (Crustacea: Copepoda) in freshwater. Hydrobiologia 595, , s. 195–207. doi:10.1007/s10750-007-9014-4.
Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI

Hankajalkaiset: Brief Summary ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Hankajalkaiset (Copepoda) ovat pieniä äyriäisiä, joista suurin osa kuuluu planktoniin. Suurimmat hankajalkaiset voi nähdä paljain silmin, pääosa lajeista näkyy vain mikroskoopilla. Hankajalkaisilla on elinkaarensa aikana monta muodonmuutosta, ja jokaisen aikana ne vaihtavat kuorensa. Plankton-hankajalkaiset ovat monien kalojen tärkeää ravintoa, muun muassa silakan.

Hankajalkaiset jaetaan kymmeneen lahkoon. Niitä tunnetaan noin 13 000 lajia, joista 2 800 elää makeassa vedessä, muut merissä. Planktoniin kuuluvien lajien ohella hankajalkaisiin kuuluu pohjalla eläviä lajeja ja paljon muiden eläinten loisina eläviä lajeja.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI