dcsimg

Polistes ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

Les vespes del cosmopolità genere Polistes (l'únic gènere de la tribu Polistini) són els polistins més familiars, i les vespes del paper més comunes. És també el gènere més ampli dins la família Vespidae, amb més de 300 espècies i subespècies reconegudes. Les seves preferències innates pel que fa a les àrees de construcció de nius les condueix a construir els nius prop de zones habitades per humans, on no solen ser benvingudes. Tot i que generalment no són agressives, poden respondre a provocacions per a defensar els seus nius. Totes les espècies són depredadores, i poden consumir grans quantitats d'erugues, fet pel qual se solen considerar beneficioses. La vespa del paper europea, Polistes dominula, va ser introduïda als Estats Units cap al 1981 i s'ha expandit ràpidament per la major part del país, en molts casos reemplaçant les espècies natives en pocs anys. Aquesta espècie és freqüentment confosa amb les vespes dels gèneres vespula i dolichovespula, ja que totes són negres, marcades de groc, i bastant diferents de les espècies de Polistes nadiues de l'Amèrica del Nord. Les vespes Polistes poden ser identificades pel seu característic vol i per les seves potes llargues que penjen sota els seus cossos i que són més esveltes que les de les vespes del gènere Vespula.[2]

Cicle vital

 src=
Niu de la vespa del paper vermella (Polistes annularis).
 src=
Polistes sp. en un niu.

El cicle vital general de Polistes pot ser dividit en quatre fases:[3]

  1. Fase de la fundació (o preeclosió)
  2. Fase de les obreres
  3. Fase reproductiva
  4. Fase entermèdia

Espècies

Referències

 src= A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Polistes Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. James M. Carpenter «Review of Hawaiian Vespidae (Hymenoptera)» (PDF). Occasional Papers of the Bishop Museum, 99, 2008, pàg. 1–18.
  2. Pest Animal Control Bay of Plenty environment report. Retrieved 7 de Gener de 2007
  3. Hudson K. Reeve. «Polistes». A: Kenneth G. Ross & Robert W. Mathew. The Social Biology of Wasps. Cornell University Press, 1991, p. 99–148. ISBN 9780801499067.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA

Polistes: Brief Summary ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

Les vespes del cosmopolità genere Polistes (l'únic gènere de la tribu Polistini) són els polistins més familiars, i les vespes del paper més comunes. És també el gènere més ampli dins la família Vespidae, amb més de 300 espècies i subespècies reconegudes. Les seves preferències innates pel que fa a les àrees de construcció de nius les condueix a construir els nius prop de zones habitades per humans, on no solen ser benvingudes. Tot i que generalment no són agressives, poden respondre a provocacions per a defensar els seus nius. Totes les espècies són depredadores, i poden consumir grans quantitats d'erugues, fet pel qual se solen considerar beneficioses. La vespa del paper europea, Polistes dominula, va ser introduïda als Estats Units cap al 1981 i s'ha expandit ràpidament per la major part del país, en molts casos reemplaçant les espècies natives en pocs anys. Aquesta espècie és freqüentment confosa amb les vespes dels gèneres vespula i dolichovespula, ja que totes són negres, marcades de groc, i bastant diferents de les espècies de Polistes nadiues de l'Amèrica del Nord. Les vespes Polistes poden ser identificades pel seu característic vol i per les seves potes llargues que penjen sota els seus cossos i que són més esveltes que les de les vespes del gènere Vespula.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA