Unikonta is een supergroep[1] van de eukaryoten (Eukaryota), voorgesteld door de Engelse bioloog Thomas Cavalier-Smith. Cavalier-Smith verdeelt de eukaryoten in Unikonta en Bikonta. Bikonta hebben een simpelere celkern dan de Unikonta.
De clade Unikonta kan worden onderverdeeld in de clades Amoebozoa en Opisthokonta[2] en bevat dieren, choanozoa, schimmels en amoeben.
De Unikonta zijn alle eukaryoten met een enkele flagel of waarvan een voorouder een enkele flagel had. Een hypothese is dat alle Opisthokonta (dieren, schimmels en verwante groepen) en Amoebozoa afstammen van de Unikonta, terwijl de Archaeplastida (planten en verwante groepen), Excavata, Rhizaria en Chromalveolata afstammen van de Bikonta (eukaryotisch organismen met twee flagellen) en misschien ook Apusozoa die meestal als incertae sedis worden beschouwd.
Dit cladogram toont de positie van de supergroep van de Unikonta en van de afstammende rijken en stammen.[3]
De Unikonta bezitten een drievoudig fusiegen dat bij Bikonta mist. Dit fusiegen codeert enzymen voor de productie van op pyrimidine gebaseerde nucleotiden: carbamoylfosfaatsynthase, dihydro-orotase en aspartaatcarbamoyltransferase. Omdat bij de genfusie drie genen gefuseerd werden was dit een relatief zeldzame gebeurtenis, wat bewijs is voor de hypothese van een gemeenschappelijke voorouder van Opisthokonta en Amoebozoa.
De meeste Unikonta hebben een enkel centriool. Sommige Unikonta hebben een dubbel centriool maar hun oorsprong is ontwikkelingstechnisch gezien verschillend van de Bikonta, wat op een convergente evolutie wijst.
Bronnen, noten en/of referentiesLiteratuur
Unikonta is een supergroep van de eukaryoten (Eukaryota), voorgesteld door de Engelse bioloog Thomas Cavalier-Smith. Cavalier-Smith verdeelt de eukaryoten in Unikonta en Bikonta. Bikonta hebben een simpelere celkern dan de Unikonta.
De clade Unikonta kan worden onderverdeeld in de clades Amoebozoa en Opisthokonta en bevat dieren, choanozoa, schimmels en amoeben.