La botja d'escombres o botgeta blanca (Dorycnium pentaphyllum) és una espècie de planta dins la família fabàcia molt comuna per tot el territori dels Països Catalans.
És camèfit (nanofaneròfit)[2] de color glauc grisenc de 20 a 150 cm d'alt. Els folíols són oblongo-linears de 6-20 x 1-3(4) mm; fulles sèssils palmaticompostes, sense raquis (fa l'efecte que els folíols surten separadament de la tija); el llegum és ovoideo-globulós, de 3-5mm amb pilositat aplicada, sedosa, amb 1-2 llavors.[3] Presenta 5 folíols subsèssils, els inferiors dels quals simulen estípules. Les flors de 3 a 7 mm, blanques amb la carena d'un porpra negrós, reunides en glomèruls pedunculats. Floreix d'abril a agost amb la florida que dura vora un mes.[4] El seu nombre cromosòmic és 2n=14.[5]
L'espècie Dorycnium fulgurans és classificada com a subespècie d'aquesta per alguns autors (Dorycnium pentaphyllum fulgurans).[6]
La distribució d'aquesta planta és holàrtica, mediterrània i submediterrània. És autòctona i present a tots els Països Catalans incloent totes les Illes Balears.[6] Habita en matollars i pastures, sovint dominant després d'incendi forestal, ja que rebroten fàcilment. A Catalunya i les Balears es troba des del nivell del mar fins a 1.200 msnm, i al País Valencià des de 0 a 1.500 m. Indiferent al tipus de sòl (calcari o silícic). És poc dependent del tipus de sòl; suporta bé els terrenys pedregosos, sorrencs i argilosos, tolera els que són moderadament salins i també els que són pobres en nutrients i matèria orgànica.[7]
Com indica algun dels noms populars, s'ha emprat per confeccionar escombres amb les tiges resistents i flexibles. També s'utilitzaven per encendre el foc a les cases i als forns de pa. Els seus fruits són aliment per als conills, les llebres i les perdius. Bona planta per a l'hort ecològic per ser una lleguminosa i tenir una abundant floració. Es pot emprar en jardineria xeròfita per bordures, talussos o per cobrir el sòl en llocs secs, doncs creix en substrats pobres, no necessita reg i suporta la poda i el fred.[7][1]
ajocaperdius (C), baladre (C), botges (C), botgeta blanca (PV), botja (C), botja blanca (C), botja borda (C), botja comuna (PV), botja d'algeps (PV), botja de cuques (B), botja de mont (PV), botja de riera (C), botja negra (C), botja petita (C), botja veritable (C), botxa (C), farigola blanca (C), farigoleta (C), herba conillera (C), herba de l'apèndix (C), herba llagastera (C), herba melera (C), herba negra (PV), llaminera (C), mantell (PV, C), morrissà de marina (B), ramàs (PV), ramassera (PV), rambosa (C), raspallera (C), sacorrell (B), socarell (PV, C), socarrells (C), socarrell alís (B), socarrell fulgurant (B), socarrell retús (B) i socorrell (C).[8]
La botja d'escombres o botgeta blanca (Dorycnium pentaphyllum) és una espècie de planta dins la família fabàcia molt comuna per tot el territori dels Països Catalans.
La bocha (Dorycnium pentaphyllum) es una planta de la familia de las fabáceas.
Es una planta herbácea, cuyos tallos y ramas son netamente leñosos perteneciente a la familia de las leguminosas. Hojas sentadas con folíolos lineares, pilosos por ambas caras. Flores pequeñas en umbela. Cáliz piloso. Corola blanca. El fruto es una legumbre ovoide. Florece en primavera y verano.
En montes y pastos semiáridos y tolera todo tipo de suelos. En sitios cascajosos en zonas soleadas y secas
Mediterráneo, es abundante en la península ibérica y en Baleares. En África es rara, aparece en la Argelia estépica en Bou Saada, Djelfa y Daya.
Dorycnium pentaphyllum fue descrita por Giovanni Antonio Scopoli y publicado en Flora Carniolica, Editio Secunda 2: 87. 1772.[1]
Número de cromosomas de Dorycnium pentaphyllum (Fam. Leguminosae) y táxones infraespecíficos: 2n=12[2]
Dorycnium: nombre genérico que procede del griego doryknion, que significa "lanza".[3]
pentaphyllum: epíteto latino que significa "con cinco hojas".[4]
La bocha (Dorycnium pentaphyllum) es una planta de la familia de las fabáceas.
Detalle de las flores Vista de la plantaDorycnium pentaphyllum (la Dorycnie à cinq folioles ou badasse) est une petite plante méditerranéenne de la famille des Fabaceae.
Elle pousse en larges groupes sur sols secs et rocailleux.
Ses feuilles sont assez caractéristiques, aux cinq folioles insérées sur un seul point.
C'est une excellente plante mellifère faisant le lien entre la floraison du Thym et celle de la Lavande.
Dorycnium pentaphyllum (la Dorycnie à cinq folioles ou badasse) est une petite plante méditerranéenne de la famille des Fabaceae.
Dorycnium pentaphyllum é uma espécie de planta com flor pertencente à família Fabaceae. É endémica de Portugal Continental.
A autoridade científica da espécie é Scop., tendo sido publicada em Flora Carniolica, Editio Secunda 2: 87. 1772.
Encontra-se protegida por legislação portuguesa ou da Comunidade Europeia, nomeadamente pelo Anexo V da Diretiva Habitats.
Dorycnium pentaphyllum é uma espécie de planta com flor pertencente à família Fabaceae. É endémica de Portugal Continental.
A autoridade científica da espécie é Scop., tendo sido publicada em Flora Carniolica, Editio Secunda 2: 87. 1772.
Dorycnium pentaphyllum là một loài thực vật có hoa trong họ Đậu. Loài này được Scop. miêu tả khoa học đầu tiên.[1]
Dorycnium pentaphyllum là một loài thực vật có hoa trong họ Đậu. Loài này được Scop. miêu tả khoa học đầu tiên.