dcsimg

Brief Summary ( Dutch; Flemish )

provided by Ecomare
Roeipootkreeftjes zijn de 'watervlooien van de zee'. Ze zijn heel klein, maar ze komen in enorme aantallen in zee voor. Ze horen bij het dierlijk plankton. Met een fijnmazig netje van borstelharen op hun monddelen verzamelen ze hun voedsel. Ze eten beestjes en algen die nog kleiner zijn dan zijzelf. Heel veel zeedieren, zoals zeepokken, schelpdieren, zakpijpen, vissen zoals haring en makreel, en zelfs sommige walvissen, leven van deze minikreeftjes. Roeipootkreeftjes zijn de belangrijkste schakel tussen het microscopische plankton en het overige dierlijk leven in zee.
license
cc-by-nc
copyright
Copyright Ecomare
provider
Ecomare
original
visit source
partner site
Ecomare

Eenoogkreeftjes ( Dutch; Flemish )

provided by wikipedia NL
 src=
Acanthochondria cornuta, een parasitair eenoogkreeftje op bot voor de Belgische kust

Eenoogkreeftjes of roeipootkreeftjes (Copepoda) vormen een groep kleine kreeftachtigen. De soorten komen wereldwijd voor en kunnen zowel in zout als zoet water algemeen voorkomen. Er zijn meer dan 13.000 soorten beschreven, waarvan 2800 in zoet water voorkomende soorten. Een bekende groep zijn de in zoet water levende roeipootkreeftjes uit het geslacht Cyclops, die algemeen voorkomen in sloten.[1]

Kenmerken

Eenoogkreeftjes hebben net als alle kreeftachtigen een kop, borststuk en achterlijf, waarbij de kop en het borststuk zijn vergroeid. Dit kopborststuk is bij de eenoogkreeftjes bol van vorm. Het staartachtige achterlijf is meer langwerpig van vorm.[1] Eenoogkreeftjes lijken sprekend op elkaar. Ze verschillen van elkaar in de details, zoals het aantal rijen haarachtige structuren op de verschillende delen van het lichaam of de vorm van de pootjes.

Leefwijze

Veel soorten zijn vrijzwemmend en leven van diertjes of planten.[1] Andere leven parasitair op gewervelde dieren zoals vissen. Parasitaire eenoogkreeftjes hebben vaak sterk aangepaste lichaamsvormen.

Ecologie

Veel eenoogkreeftjes leven planktonisch (in het water drijvend), maar de meeste leven benthisch (op de bodem). De meeste van de vrijlevende eenoogkreeftjes behoren tot de ordes Calanoida, Cyclopoida en Harpacticoida, alhoewel ook in deze groepen parasitaire vormen voorkomen.

Ordes

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b c Kleine Winkler Prins, Dieren encyclopedie deel 2: COE - GIB, Winkler Prins, 1980, Pagina 466. ISBN 90 10 02845 3.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia-auteurs en -editors
original
visit source
partner site
wikipedia NL

Eenoogkreeftjes: Brief Summary ( Dutch; Flemish )

provided by wikipedia NL
 src= Acanthochondria cornuta, een parasitair eenoogkreeftje op bot voor de Belgische kust

Eenoogkreeftjes of roeipootkreeftjes (Copepoda) vormen een groep kleine kreeftachtigen. De soorten komen wereldwijd voor en kunnen zowel in zout als zoet water algemeen voorkomen. Er zijn meer dan 13.000 soorten beschreven, waarvan 2800 in zoet water voorkomende soorten. Een bekende groep zijn de in zoet water levende roeipootkreeftjes uit het geslacht Cyclops, die algemeen voorkomen in sloten.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia-auteurs en -editors
original
visit source
partner site
wikipedia NL