dcsimg

Blaasoppies ( Dutch; Flemish )

provided by wikipedia NL

Herpetologie

Blaasoppies[1] (Brevicipitidae) zijn een familie van kikkers (Anura). De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Karel Lucien Bonaparte in 1850. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Brevicipitina gebruikt.

De groep werd lange tijd als een onderfamilie gezien (Brevicipitinae), en is recentelijk afgesplitst van een andere familie; de Microhylidae.[2] Er zijn 33 soorten in 5 geslachten, die leven in het zuiden en oosten van het zuidelijke deel van Afrika.[3]

Leefwijze

Blaasoppies danken hun naam aan het feit dat ze zich volzuigen met lucht bij verstoring. In de Engelse taal worden ze wel 'regenkikkers' genoemd vanwege het feit dat ze na een regenbui massaal tevoorschijn komen. Ze voeden zich met mieren en termieten. Ze zijn immuun voor de steken van deze insecten.

Voortplanting

Blaasoppies zetten hun eieren niet af in oppervlaktewater maar op het land in vochtige omstandigheden. Hier ontwikkelen de eieren zich volledig tot kleine kikkertjes.

Taxonomie

Familie Brevicipitidae

Referenties

  1. Grzimek, Bernhard, Het leven der dieren deel V:Vissen (II) en amfibieën, Kindler Verlag AG, 1971, Pagina 496. ISBN 90 274 8625 5.
  2. Darrel R. Frost - Amphibian Species of the World: an online reference - Version 6.0 - American Museum of Natural History, Brevicipitidae.
  3. Amphibia Web, Brevicipitidae.

Bronnen

  • (en) - Darrel R. Frost - Amphibian Species of the World: an online reference - Version 6.0 - American Museum of Natural History - Brevicipitidae - Website Geconsulteerd 25 maart 2016
  • (en) - Amphibiaweb - Brevicipitidae - Website
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia-auteurs en -editors
original
visit source
partner site
wikipedia NL

Blaasoppies: Brief Summary ( Dutch; Flemish )

provided by wikipedia NL

Blaasoppies (Brevicipitidae) zijn een familie van kikkers (Anura). De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Karel Lucien Bonaparte in 1850. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Brevicipitina gebruikt.

De groep werd lange tijd als een onderfamilie gezien (Brevicipitinae), en is recentelijk afgesplitst van een andere familie; de Microhylidae. Er zijn 33 soorten in 5 geslachten, die leven in het zuiden en oosten van het zuidelijke deel van Afrika.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia-auteurs en -editors
original
visit source
partner site
wikipedia NL