Iberochondrostoma almacai és una espècie de peix de la família dels ciprínids i de l'ordre dels cipriniformes. Va ser descrita per primer cop l'any 2005,[3][4][a] i és una espècie que es troba en perill crític d'extinció,[5] especialment per l'extracció d'aigua, la contaminació, la destrucció del seu hàbitat i la introducció d'espècies exòtiques, per bé que s'ha iniciat la seva reproducció en captivitat per tal d'augmentar-ne la població.[6]
És una espècie endèmica del sud-oest de la península Ibèrica, concretament de les conques dels rius Mira, Arade i Bensafrim.[6] Es caracteritza per ser un animal de petites dimensions (uns 14,8 cm de llargada),[4] amb la boca lleugerament arquejada i el cos de color marró clar, amb parts més clares a la zona de l'abdomen i zones més fosques a l'esquena. Les aletes són grisoses, i una línia més fosca recorre els seus laterals. La cua acaba en dues formes lobulades.[4]
Iberochondrostoma almacai és una espècie de peix de la família dels ciprínids i de l'ordre dels cipriniformes. Va ser descrita per primer cop l'any 2005, i és una espècie que es troba en perill crític d'extinció, especialment per l'extracció d'aigua, la contaminació, la destrucció del seu hàbitat i la introducció d'espècies exòtiques, per bé que s'ha iniciat la seva reproducció en captivitat per tal d'augmentar-ne la població.
És una espècie endèmica del sud-oest de la península Ibèrica, concretament de les conques dels rius Mira, Arade i Bensafrim. Es caracteritza per ser un animal de petites dimensions (uns 14,8 cm de llargada), amb la boca lleugerament arquejada i el cos de color marró clar, amb parts més clares a la zona de l'abdomen i zones més fosques a l'esquena. Les aletes són grisoses, i una línia més fosca recorre els seus laterals. La cua acaba en dues formes lobulades.
Iberochondrostoma almacai is a species of cyprinid fish endemic to southern Portugal, where it is only found in the drainages of the Mira, Arade and Bensafrim rivers. It shelters in pools when the rivers shrink in the summer and is threatened by habitat destruction caused by water abstraction and predation and competition from introduced species of fish such as Gambusia, Micropterus and Lepomis.[1]
Iberochondrostoma almacai is a species of cyprinid fish endemic to southern Portugal, where it is only found in the drainages of the Mira, Arade and Bensafrim rivers. It shelters in pools when the rivers shrink in the summer and is threatened by habitat destruction caused by water abstraction and predation and competition from introduced species of fish such as Gambusia, Micropterus and Lepomis.
La boga del suroeste (Iberochondrostoma almacai) es una especie de pez teleósteo de la familia de los ciprínidos.
Se trata de una especie parecida a Iberochondrostoma lusitanicum pero con un mayor número de escamas en la línea lateral y sobre la misma, un menor número de dientes faringeos y una cabeza de menor tamaño pero unos ojos y nariz mayores.
Especie reófila, que habita ríos de marcado carácter mediterráneo con una la típica heterogeneidad estacional de hábitats y caudales medios-bajos. Es un pez de una vida media superior a 4 años, que alcanza la madurez sexual en el segundo año para ambos sexos. Es una especie ubicua, presente en ríos de pequeño y medio tamaño. Se refugia en pozas durante el periodo estival de sequías, propio de los ambientes mediterráneos y desova en zonas de aguas rápidas someras.
Especie endémica del Sur de Portugal. Localizada en las cuencas del Mira, Arade y Bensafrim.
Esta especie se encuentra categorizada a nivel mundial por la UICN como críticamente amenazada B2ab(i,ii,iii). Suele refugiarse en la pozas aisladas durante los periodos de sequía, por lo que las extracciones de agua no controladas y la mala gestión de los recursos hídricos constituyen una de sus principales amenazas, junto con la introducción de especies.
La boga del suroeste (Iberochondrostoma almacai) es una especie de pez teleósteo de la familia de los ciprínidos.
Iberochondrostoma almacai Iberochondrostoma generoko animalia da. Arrainen barruko Actinopterygii klasean sailkatzen da, Cyprinidae familian.
Iberochondrostoma almacai Iberochondrostoma generoko animalia da. Arrainen barruko Actinopterygii klasean sailkatzen da, Cyprinidae familian.
Iberochondrostoma almacai is een straalvinnige vissensoort uit de familie van de eigenlijke karpers (Cyprinidae).[1] De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 2005 door Coelho, Mesquita & Collares-Pereira.
Bronnen, noten en/of referenties
Iberochondrostoma almacai é uma espécie de peixe pertencente à família Cyprinidae.
A autoridade científica da espécie é Coelho, Mesquita & Collares-Pereira, tendo sido descrita no ano de 2005.
Encontra-se presente em Portugal, onde é uma espécie nativa.
Os seus nomes comuns são boga-do-Sudoeste[2] e mira-pardelha.
O seu habitat resume-se aos rios Arade e Mira.[2]
Trata-se de uma espécie dulciaquícola, ameaçada. Atinge os 13 cm de comprimento padrão, com base de indivíduos de sexo indeterminado.
Iberochondrostoma almacai é uma espécie de peixe pertencente à família Cyprinidae.
A autoridade científica da espécie é Coelho, Mesquita & Collares-Pereira, tendo sido descrita no ano de 2005.