Gilpinia pallida és un himenòpter de la família dels dipriònids.[1] És present al nord, centre i est d'Europa, però també s'ha trobat a la península Ibèrica, a Terol, l'any 1996. Les larves d'aquest insecte ocasionalment poden provocar pèrdues de fulla importants en les coníferes de les que s'alimenta, que són el pi roig i la pinassa. Generalment és univoltí (una generació anual), però en els indrets més meridionals, pot arribar a presentar dues generacions anuals (bivoltí).
Els adults emergeixen entre març i juliol, depenent de la temperatura i la diapausa que hagin passat. Un cop s'han aparellat i les femelles han estat fecundades, aquestes ponen els ous en diverses acícules del pi seleccionat.(Els ous, de color verd fosc, són incrustats a les fulles, pel que són difícils de veure). Un cop naixen les larves, aquestes s'alimenten, gregàriament, de les fulles al voltant de la posta. En un estadi larvari més avançat, a més de fulles, també mosseguen l'escorça de les branquetes. Les larves es troben des d'abril fins a finals d'octubre, on comença l'estadi de pupa.[2]
Les explosions demogràfiques d'aquesta espècie, que no són freqüents però que quan es donen, són en una gran densitat, s'associen sovint a altres dipriònids, especialment Diprion pini.[3] Els seus ous són parasitats pels eulòfids Closterocerus ruforum o Dipriocampe diprioni, entre altres.[4]
Gilpinia pallida és un himenòpter de la família dels dipriònids. És present al nord, centre i est d'Europa, però també s'ha trobat a la península Ibèrica, a Terol, l'any 1996. Les larves d'aquest insecte ocasionalment poden provocar pèrdues de fulla importants en les coníferes de les que s'alimenta, que són el pi roig i la pinassa. Generalment és univoltí (una generació anual), però en els indrets més meridionals, pot arribar a presentar dues generacions anuals (bivoltí).
Els adults emergeixen entre març i juliol, depenent de la temperatura i la diapausa que hagin passat. Un cop s'han aparellat i les femelles han estat fecundades, aquestes ponen els ous en diverses acícules del pi seleccionat.(Els ous, de color verd fosc, són incrustats a les fulles, pel que són difícils de veure). Un cop naixen les larves, aquestes s'alimenten, gregàriament, de les fulles al voltant de la posta. En un estadi larvari més avançat, a més de fulles, també mosseguen l'escorça de les branquetes. Les larves es troben des d'abril fins a finals d'octubre, on comença l'estadi de pupa.
Les explosions demogràfiques d'aquesta espècie, que no són freqüents però que quan es donen, són en una gran densitat, s'associen sovint a altres dipriònids, especialment Diprion pini. Els seus ous són parasitats pels eulòfids Closterocerus ruforum o Dipriocampe diprioni, entre altres.
Gilpinia pallida is one of several species known as the pine sawfly. Outbreaks, which can cause considerable damage to pine forests, have been recorded in northern, central, and eastern Europe. During these events, G. pallida may co-occur with other pine sawflies, notably Diprion pini.[1]
Gilpinia pallida is one of several species known as the pine sawfly. Outbreaks, which can cause considerable damage to pine forests, have been recorded in northern, central, and eastern Europe. During these events, G. pallida may co-occur with other pine sawflies, notably Diprion pini.
Gilpinia pallida is een vliesvleugelig insect uit de familie van de dennenbladwespen (Diprionidae).[1] De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1812 door Klug.
Bronnen, noten en/of referenties