El quelea de bec vermell (Quelea quelea),[1] també conegut com a teixidor de bec vermell[2] és entre els ocells l'espècie salvatge amb major nombre d'individus, amb una població adulta reproductiva de 1500 milions.[3] És un ocell petit de la família dels plocèids (Ploceidae), nadiua de l'Àfrica subsahariana.
El quelea de bec vermell viu i es reprodueix en grans bandades que poden trigar fins a 5 hores per sobrevolar pel mateix punt. Poden volar llargues distàncies en un dia a la recerca d'aliments. La seva esperança de vida és de dos a tres anys.
Viuen bàsicament en zones d'estepa i sabana, no evitant els assentaments humans. L'àrea de distribució cobreix la major part de l'Àfrica subsahariana, amb exclusió de les àrees de bosc humit i algunes zones del sud d'Àfrica.
L'època de reproducció comença amb les pluges estacionals, que es produeixen en diferents moments a la llarga de l'àrea de distribució – començant a principis de novembre per l'extrem nord-occidental. En primer lloc, els mascles reproductors fan nius ovoides incomplets amb herba i palla. Després que la femella ha examinat la construcció i s'ha produït l'aparellament, tots dos socis completen el teixit del niu. La femella pon 2 - 4 ous de color blau clar, i els cova 12 dies. Després de l'eclosió, els pollets són alimentats alguns dies amb erugues i insectes rics en proteïnes. Després els pares passen a introduir llavors en l'alimentació. Els joves romanen al niu unes dues setmanes. Són sexualment madurs després d'un any, però moltes femelles moren abans d'aquest temps, deixant a molts mascles sense parella.
La dieta d'aquest ocell consisteix en llavors i grans. Tan bon punt surt el sol, es reuneixen en enormes esbarts i cooperen en la recerca d'un lloc adequat per alimentar-se. Després d'una recerca amb èxit, es llancen ràpidament i poden causar greus danys als cultius. A migdia descansen en zones d'ombra prop de l'aigua. A la tarda, tornen a volar a la recerca d'aliment. Els agricultors els consideren plagues, ja que poden arrasar els camps en un període curt de temps.[4]
Se n'han descrit tres subespècies:[5]
El quelea de bec vermell (Quelea quelea), també conegut com a teixidor de bec vermell és entre els ocells l'espècie salvatge amb major nombre d'individus, amb una població adulta reproductiva de 1500 milions. És un ocell petit de la família dels plocèids (Ploceidae), nadiua de l'Àfrica subsahariana.