Skäggtärna (Chlidonias hybrida) är en träsktärna i familjen måsfåglar.[2]
Skäggtärnan häckar i Europa, Asien och Australien. De tropiska populationerna är stannfåglar, medan europeiska och asiatiska fåglar flyttar söderut på vintern till Afrika och södra Asien.
Den delas numera upp i sju underarter med följande utbredning:[2]
I Sverige är skäggtärnan en sällsynt gäst som påträffats ett drygt 20-tal gånger, första tillfället vid Getterön, Halland, 1989.[3]
På grund av sin storlek, svarta hjässa och starka näbb liknar den fisktärnan eller silvertärnan, men den korta stjärten och mörkgrå häckningsfjäderdräkten ovan och under är karaktäristiska för träsktärnor. Adult fågel i sommardräkt har vita kinder och röda ben och näbb. På vintern blir ansiktet vitt och kroppens fjäderdräkt mycket blekare grå. Ungfåglar har rödgul fjällig rygg och ser i övrigt i mycket ut som adulta fåglar i vinterdräkt.
Underarterna skiljer sig främst i storlek och mindre detaljer i fjäderdräkten. I förhållande till nominatformen har C. h. delalandii en mindre näbb och är mörkare medan C. h. javanicus är blekare.
Skäggtärnans läte är ett karakteristiskt krekk.
Skäggtärnor häckar i kolonier i våtmarker i inlandet, ibland tillsammans med skrattmåsar, som erbjuder visst skydd mot rovdjur. Boet är en grop i marken där två till fyra ägg läggs.
Liksom de andra tärnorna i släktet Chlidonias, svarttärna och vitvingad tärna, livnär sig skäggtärnan av insekter som fångas i flykten, och inte genom att dyka efter fisk som tärnorna i släktet Sterna.
Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population med stabil utveckling.[1] Utifrån dessa kriterier kategoriserar IUCN arten som livskraftig (LC).[1] Världspopulationen uppskattas till mellan 300.000 och 1,5 miljoner individer, varav det i Europa tros häcka 66.300-108.000 par.[1]
Artepitetet hybrida har den fått därför att den uppvisar likheter i utseende med både de vita Sterna-tärnorna och svarttärnan.
Skäggtärna (Chlidonias hybrida) är en träsktärna i familjen måsfåglar.